lo basquet 3

Click here to load reader

Post on 15-Mar-2016

226 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Orquestra STOP, interculturalitat, la festa del riu, premis, concursos i moltes coses més...

TRANSCRIPT

 • LO BASQUET Sumari 2

  BREUS 4-5

  REPORTATGE El perfum Marc Anguera, Oriol Llus i Ramon Vicient 20-21

  COLLABORACIONS Estan bojos, aquests romans Mingus 34

  LENTREVISTA FRANCESC BENET: Leducaci s fonamental Joana Fors i Nria Julve 6

  COLLABORACIONS La festa de Tots Sants Domingo Segura 35

  LAIGUA La festa del riu 7 El pant dUlldecona 8 Stop the tap 9

  COLLABORACIONS Alguns exemplars de la fauna de lIES 36

  AULA OBERTA ENTREVISTA A VANDO Meritxell i Arantxa 10-11

  POESIA VISUAL Francesc Fors 37

  PENSAMENTS Selene Alberich 38

  PASSATEMPS 40

  LAPARTAT DE LA FILOSOFIA Gerard Climent 13-15

  DEPARTAMENTS CATAL Correllengua Aitor Prez 12 CASTELL Contes Mireia Jaime i Maria Falc 16 El Quijote 17 FRANCS Coin langue franaise 27-28 ANGLS Whos who? 29 MSICA Canons 30 MATEMTIQUES Entrevista a ALFREDO BORRS: Leducaci i el respecte sn fonamentals en la vida Joana Fors i Nria Julve 31 Sudoku 32 Entreteniments 33

  CURIOSITATS 41

  BIBLIOTECA 18

  PGINES CENTRALS Fixat si shan fet grans...! 22-23

  SOLUCIONS 42

  CONCURSOS LITERARIS Sant Jordi Coca-Cola 19

  REPORTATGE Viatge a Roma Slvia Gilabert 24-26

  EXCURSIONS 43

  Sumari

 • LO BASQUET Editorial 3

  Editorial Lo basquet va sortir duna assignatura optativa de primer de batxillerat anomenada Introducci al periodisme, impartida per Miquel ngel Lloren. De fet, abans daquesta revista, al nostre centre ja se nhavien publicat daltres: Ms enll de l'ESO (1 nmero, abril-maig de 1997), Extra Roquetes (6 nmeros, del desembre de 1997 al juny de 1999) i Diari 2 (1 nmero). En els dos primers nmeros no figurava el nom de cap professor, encara que probablement els dirigia la professora Pilar Gener, que actualment no s a l'IES. Per tal de no dependre tant de la voluntat i lesfor d'un sol professor, els Departaments de Llengua i Literatura Catalana i Castellana hem decidit de continuar la tasca que van iniciar Pilar i Miquel ngel. Esperem i desitgem que la revista del nostre institut es continu editant de forma ininterrompuda, i oberta a la participaci de tots els membres de la comunitat educativa, intentant seguir en la mateixa lnia quant a la bona qualitat dels nmeros anteriors. LO BASQUET Revista de lIES Roquetes Nm. 3, 3r trimestre, curs 2005-06 Edita IES Roquetes Coordinaci Departaments de Llenges Redacci Selene Alberich Marc Anguera Rubn Calvo Atenea Chevillotte Vaiga Demidova Joana Fors Nria Julve Nria Llus Oriol Llus Meritxell Marn Arantxa Ribes Paula Valldeprez Ramon Vicient

  Maquetaci Joan Antoni Gonzlez Mari Lleix Correcci lingstica Assumpta Moya Mari Lleix Portada i pgines centrals Iolanda Estruch Logotip Raquel Espins Impressi Impremta Querol, S.L.-977 597 100 Tortosa Dipsit legal T-1591-04

 • LO BASQUET Breus 4

  FESTA DE LA INTERCULTURALITAT Enguany sha endarrerit aquesta celebraci, del desembre a labril, la qual cosa ens ha perms de festejar aquest acte a laire lliure. El bon temps ha propiciat una assistncia ms nombrosa. A banda dels tallers muntats per als alumnes durant la setmana intercultural, tamb es va fer una festa oberta a tothom que es va iniciar amb una taula rodona sobre la dona i lemigraci, les participants de la qual ens van explicar la seva experincia a partir del moment en qu van decidir de marxar del seu pas. Tot seguit, al pati, es va fer un espectacle de dansa i, a continuaci, va actuar el grup STOP. La festa es va cloure amb una degustaci de menjars tpics de les diferents cultures que conviuen en el nostre centre.

  DADES DE LIES Aquest s el curs en qu hi ha ms professors al nostre IES: un total de 64. Aix ha succet perqu, a ms dhaver alguns grups ms dESO, alguns dels professors noms fan mitja jornada, per la qual cosa naugmenta el seu nombre en algunes de les assignatures. En canvi, el nombre de PAS no ha variat: 2 secretries, Teresa i Pepi, i 2 conserges, Paco i Joan Josep. A la cuina treballen 4 persones; Amparo, la cuinera, est de baixa per malaltia (li desitgem una rpida recuperaci). Ara, la nova cuinera s Pili, que amb lajuda de Macarena, Carme i Pepi, ens prepara uns dinars molt bons.

  STOP, GRUP INSTRUMENTAL A principis de curs, el professor de msica Guillem Enri va proposar de fer una agrupaci vocal i una altra dinstrumental amb els alumnes de 3r dESO del nostre institut. Assajaven cada dimarts, de 13h a 14h, i fora de lhorari lectiu. Desprs de molts dassajos, els resultats han estat magnfics, tal com sha demostrat en la festa de la interculturalitat i en el lliurament dels premis literaris de Sant Jordi. En aquests dos actes, el grup resultant STOP ha interpretat excellentment les peces Oh, fortuna, de lobra Carmina Burana, un fragment de la banda sonora de la pellcula Braveheart i la pea Baiana, totes tres arranjades per Guillem Enri.

  LO RIU Els alumnes de 1r dESO van anar a Tortosa per a participar en la Festa del riu. Lobjeciu daquest acte era sensibilitzar els ms joves quant al consum de laigua i el seu estalvi. Podeu veuren una informaci ms detallada en les pgines 7, 8 i 9.

  ACTIVITATS DIVERSES Programa de Salut a lescola. Al mes de febrer els alumnes de primer i segon dESO van treballar el tema de lalimentaci i la salut, tant a les tutories com a les classes deducaci fsica. Els alumnes de tercer en van fer un taller. Xerrades sobre seguretat vial per als alumnes de segon dESO. Se nhan fet tres sessions: al gener, al mar i al maig. Xerrades i tallers sobre sexualitat i afectivitat. Al mes de mar, se nhan ofert per als alumnes de tercer i quart dESO i per als de batxillerat. Activitats sobre drogodependncies. A finals de maig, es van programar aquestes activitats per als alumnes de tercer i quart. Les xerrades sobre tabaquisme es van fer per als alumnes de primer i segon.

  ACTIVITATS PER A PARES El dia 1 de juny, dins del programa Aprendre amb tu, shan fet uns tallers adreats als pares i a les mares al voltant del tema segent: La prevenci dels trastorns alimentaris, un repte per a tothom.

 • LO BASQUET Breus 5

  Aquest ha estat un any ple desdeveniments poltics i esportius importants per a Catalunya: Sha redactat un nou Estatut dAutonomia, que ha de ser votat pels catalans en un referndum el dia 18 de juny. La llstima s que aquest Estatut ha suposat el trencament del Govern Tripartit de la Generalitat, don ha sortit el partit Esquerra Republicana.

  XERRADES DEDUCACI VIAL

  Els dies 10 i 11 de gener van venir uns mossos desquadra a parlar sobre educaci vial a lalumnat de 2n curs dESO. De primer, en van fer una petita introducci; desprs, ens van donar un text que vam haver de llegir en veu alta; a continuaci, vam respondre unes quantes preguntes relacionades amb el tema. Tot seguit, van proposar de fer un joc que consistia que dos voluntaris muntessin, amb peces, una torre amb noms una m; cada un disposava de dos ajudants que aconsellaven sobre quines peces shavien de posar; el primer a qui queia la torre, perdia el joc. Finalment, ens van fer un test per comprovar si lopini dels amics ens condiciona a lhora de circular amb moto. C.VARIABLE La revista.

  En el terreny esportiu, El Bara ha quedat per segon any consecutiu campi de la Lliga i ha aconseguit per segona vegada en la seva histria la Copa dEuropa de Campions, en un memorablepartit a Pars davant lequip angls del Arsenal. A ms, a lhora de redactar aquestes lnies, el Tarragona t moltssimes possibilitats de pujar a 1 Divisi.

  PREMI A UN TREBALL DE RECERCA

  El passat 7 dabril, en un acte presidit per la consellera Marta Cid, les alumnes de 2n de batxillerat Agns Albacar i Aida Ventura van exposar a Deltebre el seu treball de recerca La pubilla del Port, amb el qual van obtenir el primer premi al concurs de treballs de recerca Ramon Calvo de Deltebre.

  ALUNMES DE 3r A TV3 6 alumnes de 3r dESO van participar en lenregistrament del programa-concurs Pica lletres(que consisteix a lletrejar paraules i persegueix fomentar la prctica de lortografia i la curiositat pel coneixement de la llengua catalana) que prximament emetr TV3. Tant bon punt van saber que participarem en aquest programa, tots els alumnes que van voler de 3r dESO es van quedar les hores desbarjo a practicar la dinmica del concurs amb el professor Pep Pinyol. Desprs de 15 dies de prctica vam fer una primera eliminatria i els 6 alumnes que van traure major puntuaci van ser Marc Anguera, Anna Arnal, Sergi Gallardo, Romina Sol, Paula Valldeprez i Ramon Vicient. A partir daquest dia, i fins el 24 dabril, lentrenament es va intensificar i no noms van treballar les hores de pati, sin que Pep els encomanava exercicis escrits per a casa i els demanava que practiquessen la dinmica del programa a